Στη φετινή εκδήλωση όπως και στις προηγούμενες, οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για τις Φυσικές Επιστήμες μέσα από διάφορες δραστηριότητες. Παρουσίασαν πειράματα, κατασκευές και διερευνητικές προσεγγίσεις που είχαν ετοιμάσει με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους.
Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν ομιλίες από καθηγητές της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης και συνεργάτες τους. Συζήτησαν μαζί μας για τη αξιοποίηση και την αρχιτεκτονική ανάδειξη βιομηχανικών χώρων αε ρμονία με το φυσικό περιβάλλον, (ΜΥΗΣ Αγυιά), για την δημιουργία “εκπαιδότοπων” αλλα και “ηχοτοπίων”!
Η ημερίδα θα πραγματοποιήθηκε στο 1ο ΓΕΛ Χανίων, το Σάββατο 20 Απριλίου 2024. Συμμετείχαν γύρω στους 400 μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί Π/θμιας και Δ/θμιας (22 σχ. Μονάδες)
Οι δραστηριότητες και κατασκευές αφορούσαν κυριως τη σύνδεση των Φυσικών Επιστημών με την τέχνη στις σύγχρονες ή τις παραδοσιακές της μορφές. Ενδεικτικά πεδία:
- Αναπαραστάσεις: η ζωγραφική, η φωτογραφία, το animation, ο φωτισμός, το video και ο κινηματογράφος
- Μουσική: τα μουσικά όργανα, ο ρυθμός, η αρμονία
- Κίνηση: ο χορός, τα “ακροβατικά” και τα θεατρικά δρώμενα,
- Η μηχανική και οι κατασκευές: οι αρχιτεκτονικές αναλογίες, η γλυπτική κ.λπ. μπορούν να δώσουν ακόμα μία διάσταση στη σύνδεση των Φυσικών Επιστημών με την τέχνη.
Καλοσώρισμα
Αγαπητοί φίλοι
Σας καλωσορίζουμε και φέτος στο “Γιορτάζοντας τις Φυσικές Επιστήμες στα Χανιά”, μια εκδήλωση που ξεκίνησε το 2014 και σύντομα αγκαλιάστηκε από όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, δευτεροβάθμια και πρωτοβάθμια. Έτσι φέτος αποφασίσαμε να την απλώσουμε και στην τρίτη βαθμίδα εκπαίδευσης σε συνεργασία με την Αρχιτεκτονική Σχολή του Πολυτεχνείου Κρήτης και τη σύνδεση Φυσικών Επιστημών και Τέχνης.
Τα φυσικά και χημικά φαινόμενα, οι ζωντανές διεργασίες του περιβάλλοντος αλλά και τα άφθονα τεχνολογικά επιτεύγματα αποτελούν ένα ατέλειωτο πεδίο για διερεύνηση, πειραματισμούς, αμφισβητήσεις και επιβεβαιώσεις. Από την άλλη, η τέχνη στις ποικίλες μορφές της συχνά διανείζεται από τον τρόπο σκέψης των φυσικών επιστημών παρατηρώντας, δοκιμάζοντας, αναζητώντας λύσεις, φτιάχνοντας μοντέλλα.
Μέσα από τέτοιες διαδικασίες, οι μαθητές και οι μαθήτριές μας εμπλέκονται ενεργά και αποκτούν “λόγο” στην εκπαίδευση τους. Συνεργάζονται, δημιουργούν, εφαρμόζουν, ανακαλύπτουν. και το εμπόδιο δεν είναι εχθρός αλλά μπορεί να γίνει σκαλοπάτι. Και βέβαια, οι εκπαιδευτικοί παρόντες για να συμβουλεύουν και να ανοίξουν παράθυρο στη γνώση. Χωρίς την ανεκτίμητη συμβολή τους όλα αυτά τα 9 χρόνια, η εξέλιξη της εκδήλωσης θα ήταν αδύνατη.
Φέτος, στο πρωινό μέρος τα 22 σχολεία παρουσιάζουν 35 συνολικά δραστηριότητες και υλοποιήσεις. Καθώς είναι γιορτή των Φ.Ε., επιλέξαμε να συμμετέχουν όλοι/ες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, ανεξάρτητα απο τον αριθμό των παιδιών ή την απόλυτη συνάφεια με την θεματική “Φυσικές επιστήμες και Τέχνη”.
Στο απογευματινό μέρος, καθηγητές και επιστ. συνεργάτες της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου Κρήτης συζητούν μαζί μας για τέχνη, τεχνικές, αρχιτεκτονικές και μουσικές προσεγγίσεις με τις Φυσικές Επιστήμες. Μαζί και μαθητικές ομάδες απο σχολεία της πόλης, που παρουσιάζουν με το δικό τους τρόπο.
Και τα δύο μέρη (πρωινό και απογευματινό) της εκδήλωσης φιλοξενούνται στον ίδιο χώρο, αυτόν του 1ου Γε.Λ Χανίων. Πολύτιμη στήριξη μας παρείχαν για άλλη μια χρονιά οι Δήμοι Πλατανιά και Χανίων, οι Εθελοντές Σαμαρείτες Χανίων, το ΣΥΝ.ΚΑ, η ΕΤ.ΑΝ.ΑΠ., οι Σύλλογοι Χημικών και Φυσικών Κρήτης καθώς και ο Σύλλογος Εκπ/κών Π.Ε. Χανίων.
Ευχαριστούμε που μας τιμάτε με το ενδιαφέρον και την συμμετοχή σας.
Νίκος Αναστασάκης, Φυσικός
Υπεύθυνος Ε.Κ.Φ.Ε. Χανίων
Πρόγραμμα Ημερίδας
Πρωινό Μέρος
9:30-13:30
Μαθητικές ομάδες από 22 σχολεία Π/θμιας & Δ/θμιας Εκπ/σης, παρουσιάζουν τις ιδέες τους συνδέοντας τις Φυσικές Επιστήμες με την Τέχνη στις διάφορες μορφές της.
11:00-13:00
Ομάδα μαθητών του 1ου ΓΕΛ που φιλοξενεί την εκδήλωση, μας “ξεναγεί” στο εργαστήριο Φ.Ε. του σχολείου μέσα από πειράματα Χημείας.
Απογευματινό Μέρος
18:00-18:30
Χαιρετισμοί, παρουσίαση της εκδήλωσης, συμμετοχές σχολείων, βεβαιώσεις συμμετοχής.
18:30-18:50
Παρουσίαση: “Η Χημεία στον κινηματογράφο”
Μαθ. ομάδα 2ου ΓΕ.Λ / Ε.Ατσαλάκη (εκπαιδευτικός).
Δρώμενο: “Ο Μαέστρος της Ζωής”
Μαθ. ομάδα “Εν Δράσει” 6ου Γυμν. / Α.Ασαργιωτάκη (εκπαιδευτικός)
18:50-19:20
Ομιλία: “Τέχνη, Τεχνική, Επιστήμη: Αρχιτεκτονικές Διασυνδέσεις”
Αλ.Βαζάκας. (Αρχιτέκτων, Αν. Καθηγητής – Κοσμήτορας Σχ.Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΠΚ.)
19:20-19:30
Παρουσίαση: “Τέχνη & Φυσικές Επιστήμες”
Μαθ. ομάδα Προτ.ΕΠΑΛ / Ολ.Βερυκάκη (εκπαιδευτικός)
19:30-20:15
Ομιλία: “Εκπαιδότοποι. Ένα εκπαιδευτικό εργαλείο που συνδυάζει καλές πρακτικές από το συμμετοχικό σχεδιασμό, το design thinking και τη σύγχρονη κουλτούρα των makerspaces.”
Κ.Ουγγρίνης (Καθηγητής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΠΚ., Διευθυντής TUC TIE Lab), Μ.Λιάπη, Υπ.Δια- χείρισης Ερευνητικών Προγραμμάτων TUC TIE Lab)
Παρουσίαση του έργου ichorous: “Σχεδίαση ηχοτοπίου για καλλιτεχνικές και εκπαιδευτικές δράσεις”.
Φ.Κόκκαλη (Μηχ.Περιβάλλοντος/Μουσικός, επιστ. συνεργάτις TUC TIE Lab) & Δ.Μπαρνιάς (Μουσικός προγραμματιστής, παραγωγός)
20:15-20:25
Χορευτικό: “Τα ζάλα του νερού”
Μαθ. ομάδα “Εν Δράσει” 6ου Γυμν. / Α.Ασαργιωτάκη (εκπαιδευτικός)
20:25-20:30
Κλείσιμο εκδήλωσης.
Δραστηριότητες
- 6o Δ.Σ. Χανίων (Ε.Ζαχαράκη/Α.Καλογριδάκη): Οι “Ατρόμητοι Επιστήμονες”, Ενεργειακό σχολείο & “Little Ein-Shines” – Ηλιακός Φούρνος.
- 8o Δ.Σ. Χανίων (Ν.Δόβρος): Ο χορός των εντόμων.
- 11o Δ.Σ. Χανίων (Α.Βιτωρίου): Παίζοντας με το φώς και με τον ήχο.
- 14o Δ.Σ. Χανίων (Κ.Κουνάλης): Γράφουμε με το φως.
- Δ.Σ. Βαμβακόπουλου (Ι.Πατεράκης/Α.Θεοδούλου): “Τα Καμένα Λαμπάκια”, Φωτεινοί παντογνώστες και Τέχνη
- Δ.Σ. Κολυμβαρίου (Μ.Χαιρέτης): “Οι Αρειανοί από το Κολυμπάρι!”, Αποικισμός του Άρη: Προκλήσεις και ιδέες!
- Δ.Σ. Τσικαλαριών (Μ.Καπριδάκη, Μ.Καρατζά): “Οι διαλυμένοι”, Πειραματιζόμαστε με τα μείγματα.
- Εκπαιδευτήρια Θεοδωρόπουλου (Δ.Ζαφειρόπουλος): Οι “Διαστημάνθρωποι”, Εξερευνώντας το ηλιακό μας σύστημα.
- 5ο Γυμνάσιο Χανίων (Ο.Καριοφύλλη/Φ.Ρουσιάκη/Α.Ρέττος): “Μικροί Οργανοποιοί”, Η μουσική, η τέχνη και η επιστήμη των ήχων – Φυτικά & Ζωικά Κύτταρα.
- 6ο Γυμνάσιο Χανίων (Α.Ασαργιωτάκη/Τ.Σμυρνάκης/Λ.Παπαευθυμίου/Α.Μανωλεδάκη/Ε.Καρναβά): Οι “STEM Team”, Η αέναη κίνηση του νερού – Περιοδικός πίνακας.
- 7ο Γυμνάσιο Χανίων-Γυμνάσιο Κουνουπιδιανών (Π.Πιέρρου/Μ.Σολωμίδου): Οι “Ξεχαρβαλωμένοι Μαγνήτες”, Μαγνητικά Γλυπτά – Μουσική με ηλεκτρικά κυκλώματα και αγώγιμα υλικά.
- 7ο Γυμνάσιο Χανίων (Α.Πάλλιου): “Minecraft”, Minecraft in science
- Γυμνάσιο Βρυσσών (Α.Βλαχάκη): Παίζοντας με τα διαλύματα – Το αγαπημένο μας σαπουνάκι – Υδρογραφικό δίκτυο του τόπου μας.
- Γυμνάσιο Κολυμβαρίου (Π.Ανδρουλιδάκης/Ε.Αθητάκη): Οι “Μάγοι Χορευτές”, Χορεύετε;
- Γυμνάσιο Ν.Κυδωνίας (Σ.Αθανασιάδου): Οι “Χημικοί μετά…Λαμπάδων”, Διακόσμηση και Ισορροπία με τις Φυσικές Επιστήμες.
- Μουσικό Σχολείο Θερίσσου (Μ.Κωνσταντινοπούλου, Ι.Αρετάκη, Κ.Καμπουράκης): Οι “Μουσικοί Εξερευνητές”, Ρευστά που χορεύουν – Μουσικός Κώδικας.
- Γε.Λ. Σούδας (Ε.Βιολάκης): Η αναζήτηση των συστατικών και των λειτουργιών του σύμπαντος στο ερευνητικό κέντρο CERN
- 2ο Γε.Λ. Χανίων (Σ.Γκουλέτσα, Ε.Καρινιωτάκη, Ε.Ατσαλάκη, Κ.Θεοδωράκης, Κ.Σκαράκη): Οι “CornLab2dance”, Βιολογική και χημική ανάλυση των ιδιοτήτων του καλαμποκιού – Φυσικές Χορογραφίες
- Γε.Λ. Ακρωτηρίου, (Ο.Αναστασάκη, Σ.Γλαμπεδάκη, Ε.Σεχίδου): Οι “ΓΕΛ.Α Φυσικά”, Βιοκλιματική κατοικία – Ο χορός της artemia.
- Γε.Λ. Bάμου (Δ. Σταυρουλάκης, Ν.Κουράκης, Π.Καφέ). Οι “Σαπωνοποιητές και Σφραγιδολόγοι”, Σαπωνοποίηση και τρισδιάστατη εκτύπωση.
- Πρότυπο ΕΠΑ.Λ Ακρωτηρίου (Ν.Αρχοντάκη, Ό.Βερυκάκη, Σ.Κουράκη): Οι “art&science” & οι “ChemArts”, Εφαρμογή κινητικής τέχνης – Η Χημεία της τέχνης και των χρωμάτων.
Εικόνες – ρεπορτάζ
zarpa.gr: Πάνω από 400 μαθητές στην γιορτή των φυσικών επιστημών στα Χανιά
Χανιώτικα Νέα: Φαντασία και δημιουργικότητα στη Γιορτή Φυσικών Επιστημών στα Χανιά
neaTV: https://youtu.be/fPeDGY1SebA