Συντήρηση μικροσκοπίου
Μικροσκόπιο – Χρήση – Οδηγίες*

Το μικροσκόπιο είναι το σημαντικότερο όργανο των μικροβιολογικών εργαστηρίων. Χρησιμοποιείται για την οπτική παρατήρηση μικροοργανισμών και κυττάρων που λόγω του μεγέθους τους δεν είναι διακριτά με γυμνό μάτι.


  1. Τοποθετούμε το μικροσκόπιο σε ένα σταθερό τραπέζι. Ρυθμίζουμε το ύψος του καθίσματός μας έτσι ώστε τα μάτια μας να φτάνουν με άνεση στο ύψος των φακών.
  2. Aνοίγουμε τον διακόπτη ρεύματος του μικροσκοπίου. Η φωτεινότητα μεταβάλλεται στην επιθυμητή ένταση με την βοήθεια του ροοστάτη.
    Γενικά, όσο αυξάνεται η μεγέθυνση, χρειάζεται περισσότερη ένταση φωτός, επειδή μικραίνει το άνοιγμα του οπτικού πεδίου του αντικειμενικού φακού άρα και η δέσμη του φωτός που εισέρχεται σ’ αυτόν.
  3. Τοποθετούμε το παρασκεύασμα στην αντικειμενοφόρο πλάκα. Αν είναι υγρό το καλύπτουμε με μία καλυπτρίδα. Τα παρασκευάσματα που χρησιμοποιούνται στην μικροσκόπηση συνήθως είναι χρωματισμένα με ειδικές κυτταρικές χρωστικές έτσι ώστε να είναι ευδιάκριτα τόσο το περίγραμμα όσο και τα οργανίδιά τους.
  4. Αρχικά χρησιμοποιούμε τον αντικειμενικό φακό με την μικρότερη μεγεθυντική ικανότητα.
  5. Μετακινούμε το παρασκεύασμα μέχρι το φως που το διαπερνά να βρίσκεται στο μέσο της καλυπτρίδας.
  6. Με το μάτι στον προσοφθάλμιο φακό, εστιάζουμε κινώντας με λεπτούς χειρισμούς τους κατάλληλους μοχλούς που βρίσκονται στη βάση του μικροσκοπίου.
  7. Αυξομειώνουμε την ένταση του φωτός για καλύτερη εικόνα.
  8. Ψάχνουμε το παρασκεύασμα κινώντας με λεπτούς χειρισμούς τους κατάλληλους
    μοχλούς που βρίσκονται κάτω από το παρασκεύασμα.
  9. Τοποθετούμε στο κέντρο αυτό που θέλουμε να παρατηρήσουμε και στη συνέχεια αλλάζουμε αντικειμενικό φακό τοποθετώντας τον αμέσως επόμενο σε μεγεθυντική
    ικανότητα . Μετακινούμε τους αντικειμενικούς φακούς όπως κινούνται οι δείκτες ενός ρολογιού.

*Ελένη Μαυρακάκη, Βιολόγος

Μικροσκόπιο (Οδηγίες)

Μικροσκόπιο (Manual)

Εγχειρίδιο Μικροσκοπίας: Γενική περιγραφή, οδηγίες χρήσης, συντήρηση – καθαρισμός, παρασκευάσματα (Bioanalytica – Biotechnology @ Analytic Systems)